DUHOVNA OBNOVA STUDENATA TKIM-a POVODOM BEZGRJEŠNOG ZAČEĆA B. D. MARIJE U ŽUPI JABLANICA

U subotu 8. prosinca 2018. župa Jablanica proslavila je svoj patron Bezgrješno Začeće B. D. Marije. Tim povodom župnik dr. sc. don Marko Šutalo, koji je i predstojnik Teološko-katehetskoga instituta u Mostaru, organizirao je jednodnevnu duhovnu obnovu za studente spomenutoga Instituta, što je uobičajena praksa u svakoj akademskoj godini.

Tema duhovne obnove bila je: “Gospodin sam hita da nas spasi.“ Predavač je bio ovogodišnji mladomisnik i župni vikar u Posušju fra Jozo Hrkać. U svom izlaganju naglasio je kako je vrlo važno da upoznamo sami sebe, a u toj spoznaji od pomoći nam je misao i razmišljanje u svezi s onim što mi nismo. Ovu misao nijekanja određenih atributa pronašao je u evanđeoskom odlomku svjedočenja o Isusu preteče sv. Ivana Krstitelja, koji glasi: “Kad su Židovi iz Jeruzalema poslali k njemu svećenike i levite da ga upitaju: ‘Tko si ti?’, on prizna; ne zanijeka, nego prizna: ‘Ja nisam Krist.’ Upitaše ga nato: ‘Što dakle? Jesi li Ilija?’ Odgovori: ‘Nisam.’ ‘Jesi li Prorok?’ Odgovori: ‘Ne.’ Tada mu rekoše: ‘Pa tko si da odgovorimo onima koji su nas poslali? Što kažeš sam o sebi?’ On odgovori: ‘Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji!, kako reče prorok Izaija.” (Iv 1,19-24).

Budući da je vrijeme došašća, upozorio nas je jednostavnom prispodobom na doček Gospodina, za koji trebamo biti pripravni isto kao kad iščekujemo dragoga nam gosta kojemu ćemo sve pripremiti za dolazak i, naravno, bit ćemo tada kod kuće. Gospodin nam svakoga dana kroza sva četiri tjedan došašća potvrđuje svoj dolazak, pa stoga ne bismo smjeli dopustiti da nas ovaj najdraži Gost ne pronađe kod kuće spremnima za susret s Njime. Također je naglasio važnost radosti u životu kršćanina, kao i poniznosti koja podrazumijeva poznavanje svojih granica kao i mogućnosti. Za sve ovo istinsko motrenje duhovnih potreba pomaže nama studentima i teologija koju studiramo.

Nakon predavanja studenti su imali prigodu za sakrament svete ispovijedi, poslije kojega je uslijedilo svečano misno slavlje, što ga je predvodio spomenuti fra Jozo, a s njime su koncelebrirali župnik iz Sutine don Slaven Ćorić i don Marko. U Misi je bilo također dostatno misli i poticaja za jaki duhovni doživljaj hoda kroz došašće prema slavlju najradosnijega našega blagdana Božića, što je prekretnica u novi oblik života i ulazak u novu građansku godinu. Liturgijsko pjevanje je predvodio bogoslov iz Jablanice Tomislav Rajič.

Nakon svete Mise upriličen je objed za svećenike i studente u uređenoj župnoj dvorani, gdje se dogodilo ugodno druženje uz razgovor i pjesmu. (Ana-Marija Zloić)