Duhovna obnova studenta Teološko-katehetskog instituta

U subotu, 7. studenog 2019. godine, don Marko Šutalo predstojnik Teološko-katehetskog instituta u Mostaru organizirao je jednodnevnu duhovnu obnovu za studente istoimenog instituta. Ovaj način duhovne obnove postao je tradicionalna praksa za studente u vrijeme došašća. Duhovna obnova održana je u župi svetog Mateja u Mostaru, a predvodio ju je don Ivo Šutalo, naš profesor, župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju.

Tema duhovne obnove bila je „Obraćenje“ koje je objašnjeno kroz život svetog Ivana Krstitelja čiji je život ispunilo mjesto pustinje kao mjesto susreta s Bogom. Profesor je naveo kako se svake godine diljem svijeta u Katoličkoj Crkvi u ovo vrijeme čita isto Evanđelje (Mt 3,1-12) koje stvara privid dubokog poznavanja istog. Budući da je Riječ Božja živa i djelotvorna, cilj duhovne obnove bio je osvješćivanje, uprisutnjenje te iste Riječi u konkretnom sadašnjem vremenu, koje nažalost više ne osluškuje glas Evanđelja već glas profanog svijeta. U svom izlaganju don Ivo je stavio naglasak na sakramentalni život, točnije ispovijed koja je ključni korak obraćenja. A obraćenje se događa onda kada mi sami prihvatimo Istinu koju nam netko, u ovom slučaju sveti Ivan želi prenijeti. Nadalje, profesor prikazuje kako je Ivan bio najbolja osoba za ispit savjesti, govorio je istinu direktno u srce pa čak i pod cijenu glave. Postavlja se pitanje imamo li mi hrabrosti, ne samo govoriti već živjeti istinu poput Ivana? Bojimo li se osuda, pogrda, upozorenja? Zar pravi prijatelji ne opominju jedne druge za izgradnju u ljubavi? Čovjek koji želi obraćenje, koji želi biti bolji, drugačiji će otići i imati velike duhovne koristi od slušanja i prihvaćanja riječi proroka. Profesor je naglasio kako ćemo svi čuti riječi koje je sveti Ivan davno uputio, ali da smo putem zaglavili u materijalno-potrošačkom svijetu te da se posvećujemo kićenju i čišćenju onoga vanjskoga umjesto da pogledamo unutar sebe i tu pripravimo put Gospodinu.

Kad bi sv. Ivan vidio kako se danas pripremamo za Isusov dolazak i što sve radimo silno bi se razočarao i ovako bi vjerojatno govorio: Ne kićenje, već obraćenje! Ne kitite ulice i trgove svoje već kitite srca pokorom, kajanjem i postom. Osvijetlite srca svoja da zabljesne svetim sjajem, jer Isus želi doći u čista i radosna srca, a ne u osvijetljene gradove. Kuća miriše na sve moguće mirise, a duša na štalu. Pa zar nije znakovito da On koji se rodio u štali baš s tim želi poručiti da hoće doći i u štalu našeg srca koje zaudara na grijeh da je očisti svojom prisutnošću i nastani se u njoj? Eh kad bi tako pripravili put Gospodinu vidjeli bismo da ne možemo mi Njemu pripremiti ono što je On nama pripremio. Idila nije u ovom izvanjskom, nego u čistoći srca.

Nakon predavanja studenti su imali prigodu za svetu ispovijed, zatim je uslijedilo slavlje svete mise koju je predvodio također don Ivo Šutalo uz koncelebraciju don Marka Šutala. Euharistijsko slavlje uljepšao je studentski zbor TKIM-a. Duhovno obnovljeni studenti su nakon duhovne okrepe imali upriličen ručak u dvorani u ugodnom društvu mladih volontera iz župe na čelu s njihovim župnikom don Ivicom Borasom i kapelanom don Ivanom Bijakšićem.

 

Ana-Marija Zloić,

studentica III. godine TKIM-a