Proslavljen Dan Teološko-katehetskog instituta

MOSTAR – U srijedu, 15. listopada 2023., na blagdan sv. Alberta Velikoga, obilježen je Dan Teološko-katehetskog instituta. Proslava je započela svetom Misom u 10 sati koju je u suslavlju s v.d. predstojnika TKIM-a dr. sc. Markom Šutalom i profesorima mr. sc. Mladenom Šutalom i dr. sc. Ivanom Ivandom predslavio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj mons. Petar Palić, moderator Instituta. Čitanja i molitvu vjernika čitali su studenti Instituta a pjevao je Mješoviti zbor Teološko-katehetskog instituta.
Biskup je na početku euharistijskoga slavlja kazao kako smo se okupili kako bismo obilježili Dan Teološko-katehetskog instituta i proslavili blagdan sv. Alberta Velikog, biskupa i crkvenoga naučitelja, znanstvenika, koji je u svoje vrijeme bio ne samo um svoga vremena nego i primjer svima drugima. Želimo moliti danas njegov zagovor za sve nas koji smo bilo stručno u teologiji ili za vas ostale koji ste kao vjernici laici dio Crkve da svi zajedno rastemo u vjeri. U tome nam pomaže i slavlje sakramenata a osobito Euharistija, kazao je biskup Palić. U homiliji govorio o sv. Albertu Velikome kojemu je krajnji cilj bio spoznaja Boga.
Uz akademsku himnu Gaudeamus prvostupnici i magistri ušli su u katedralnu dvoranu te je tim činom započela svečana akademija i promocija. Na početku sve je prisutne pozdravio v.d. predstojnika TKIM-a dr. sc. Marko Šutalo koji je čestitao studentima na uspjehu i završetku jednoga životnog razdoblja. Ujedno se s njima oprostio uz poticajne misli papa Benedikta XVI. da u životu svojim djelima trebaju govoriti o Bogu, a ako ne znate kako djelima, onda možete i riječima.
Okupljenima se obratio i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. sc. Mario Bernadić, na osobit način riječi ohrabrenja uputio je diplomiranim studentima.
Uslijedila je dodjela diploma a zatim su podijeljene nagrade najuspješnijim studentima, odnosno studentici s. Anici Orlović. Prvostupnice/i religijske pedagogije i katehetike: Frano Bazina, Andrea Bušić, Franjo Skoko i Ivona Šuman. Magistre/i religijske pedagogije i katehetike: Mila Boras, Martina Milićević, Anica Orlović, Zrinka Proleta, Marija Propadalo, Filip Šantić i Ivana Vukoja.
Za vrijeme svečane akademije nastupile su Josipa Krezić, sopran i Marijana Pavlović, doc., klavir.

WordPress Photo Gallery Plugin

Preuzeto: https://www.cnak.ba/vijesti/crkva-u-hrvata/bih/proslavljen-dan-teolosko-katehetskog-instituta-2/