ZBOR TEOLOŠKO-KATEHETSKOG INSTITUTA IZ MOSTARA ULJEPŠAO ŽUPNO SLAVLJE

Na poziv župnika župe Blagaj – Buna mr. don Nikole Menala, u nedjelju 16. lipnja 2019., prigodom proslave svetkovine Presvetog Trojstva, titulara te župe, u župnoj crkvi u Blagaju kod Mostara, gostovao je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod vodstvom prof. Nike Luburića.

Pjevači studentskoga zbora toga su dana pjevali na pučkoj misi u 11 sati koju je predslavio don Josip Radoš, župni vikar u župi Gradina kod Čitluka, uz koncelebraciju župnika Menala i župnog vikara don Ivana Bijakšića. Župna crkva bila je dupkom puna kao i dvorišni prostor ispred crkve.

Pozdravljajući nazočne, posebice pjevače studentskog zbora na čelu s prof. Luburićem, župnik Menalo na početku mise je istaknuo, da mu je bila želja i ove godine ugostiti pjevače studentskog zbora, jer prema njegovu mišljenju pjevači zbora studenata svake godine (a ovo je peta godina zaredom) svojim lijepim pjevanjem, na najbolji način, uljepšavaju misno slavlje i uveličavaju župnu proslavu. Možda je to bio jedan od razloga što je župna crkva i ove godine na svetkovinu Presvetog Trojstva bila iznimno dobro posjećena. U prilog ovoj tvrdnji svjedoči i nedavni susret župnika s njegovim župljaninom koji ga je ljubazno pozdravio i upitao: „Župniče, hoće li i ove godine studenti pjevati u našoj župi za Presveto Trojstvo?“ Župnik mu je odgovorio da hoće. „A hoće li zapjevati pjesmu „Pjevajte, pjevajte Gospodu pjesmu novu i ove godine, kao prošle godine?“ (ulazna pjesma Mate Lešćana), upitao je župljanin. Župnik mu je odgovorio potvrdno. Otišao je, uz pozdrav, posve zadovoljan poručivši: „Radujem se njihovu ponovnom dolasku i nastupu!“.

Pjevači studentskog zbora toga su dana tijekom mise, pod vodstvom prof. Luburića, uz misu De angelis, pjevali višeglasne crkvene skladbe, ali i poznate pučke crkvene popijevke pa je i nazočni puk mogao lako sudjelovati svojim pjevanjem. Pjevali su zaista korektno, zanosno i motivirano, kao u želji da dokažu župljanima da na studiju ne uče samo filozofsko-teološko-pastoralne discipline nego i glazbenu kulturu, posebice kulturu pjevanja i sviranja, i to ne bilo koju, nego crkvenu i liturgijsku. Nakon mise priredili su kratki koncert. Svojim nastupom dodatno su razveselili sve prisutne vjernike.

Za vjernike župe Blagaj – Buna bio je to uistinu velik dan duhovnog osvježenja, a pjevačima Mješovitog zbora studenata Teološko-katehetskog instituta, kao i njihovu voditelju to će jednodnevno gostovanje sasvim sigurno ostati u još jednoj lijepoj uspomeni.

Nezaobilazan je bio, na kraju župne proslave, ponovni posjet zbora vrelu rijeke Bune, nadaleko poznatom vrelu i drevnoj rijeci, kamo dolazi velik broj turista iz Bosne i Hercegovine i drugih država.

Niko Luburić

WordPress Photo Gallery Plugin